De belastingdienst heeft de eerste voorbeeldovereenkomsten vrijgegeven waarmee opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen gaan werken. De bedoeling is dat de belastingdienst op korte termijn het aantal beoordeelde en goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten flink uitbreidt. De beschikbare modellen zijn hier te vinden.
Let op! De Eerste Kamer heeft nog niet ingestemd met de vervanging van de VAR. Het gaat niet lukken de wetgeving voor 1 januari 2016 aan te passen, de streefdatum voor de afschaffing van de VAR is nu 1 april 2016. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft aangegeven dat wanneer je voor 1 februari 2016 je overeenkomst voorlegt aan de belastingdienst deze vóór 1 april 2016 is beoordeeld. In de periode van 1 april tot en met 31 december 2016 controleert de belastingdienst of er conform de modelovereenkomst wordt gewerkt. In deze periode heeft het niet voldoen aan de voorwaarden in de overeenkomst echter nog geen gevolgen. De belastingdienst wijst partijen er uitsluitend op op welke zij hun werkwijze moeten aanpassen. Pas vanaf 1 januari 2017 heeft het niet voldoen aan de voorwaarden van de overeenkomst gevolgen voor jou. Voldoe je op 1 januari 2017 niet aan de voorwaarden aan de overeenkomst dan kan de belastingdienst stellen dat er sprake is van een dienstbetrekking met alle gevolgen van dien. De correctie van de belastingdienst werkt in dat geval terug tot uiterlijk 1 april 2016, de datum van invoering van de nieuwe wet.
Tot de invoering van de nieuwe wet blijft de huidige VAR bestaan.
Risico op naheffing ligt straks bij opdrachtgever
Wanneer er een overeenkomst is gesloten tussen een opdrachtgever en opdrachtnemer en er in de praktijk niet conform deze overeenkomst wordt gewerkt, kan er toch sprake zijn van werkgeverschap. Het gevolg daarvan is een naheffing loonheffingen.
Onder de huidige regelgeving wordt de naheffingsaanslag meestal opgelegd aan de opdrachtnemer, omdat de fiscus voor een naheffingsaanslag bij de opdrachtgever moet bewijzen dat de opdrachtgever het oogmerk had om de VAR te gebruiken om loonheffingen te ontlopen. Dat bewijs is bijna nooit te leveren.
Het voorstel is om het risico van de naheffingsaanslag loonheffingen binnen de nieuwe regeling te verplaatsen naar de opdrachtgever. De enige situatie waarin je als opdrachtgever een naheffing kunt voorkomen, is als je gebruik maakt van een door de belastingdienst goedgekeurd contract én in de praktijk werkt volgens de afspraken die vastgelegd zijn in dat overeenkomst.